onsdag 2 februari 2011

En våg i brahmans ocean

En av de viktigaste lärdomsinrättningarna inom traditionell hinduism och vedanta är Sringeri Sharada Peetham i den sydindiska staden Sringeri, belägen ungefär 30 mil nordväst om Bangalore. Detta ashram grundades av Shankara i övergången mellan 700- och 800-tal, och efter 1200 år är alltjämt lärjungesuccessionen obruten. Den andlige mästaren i Sringeris ashram i dag är Swami Bharati Tirtha, som 1989 tog över rollen som andligt överhuvud efter sin företrädare och guru, Swami Abhinava Vidyatirtha. Swami Bharati Tirtha är den 36:e mästaren i rakt nedstigande led sedan Shankara.



Den 34:e mästaren i ordningen, Swami Chandrasekhara Bharati (1892-1954), är en av de mest lysande gestalterna i 1900-talets traditionella hinduiska och vedantiska kultur. Otaliga har vittnat om såväl hans enorma skriftlärdom som hans makalösa andliga förmågor och inre kvalitéer. Han ses som ett lysande exempel på en förverkligad och upplyst själ, en jivanmukta. Han har blivit föremål för flera biografiska skildringar, och lärjungar har publicerat en del av hans föreläsningar och dialogsamtal. Några av dessa finns också i engelsk översättning.

Swami Chandrasekhara Bharati fick en gång frågan om hur man i vardagens aktiva liv bör kontemplera över brahman, det absoluta varat. När man talar, utför handlingar, går eller ligger ned, hur skall man då tänka för att på bästa och mest andligt gynsamma sätt förhålla sig till brahman? Det svar som Swami Chandrasekhara Bharati gav löd på följande sätt:

När man reser sig upp för att gå skall man tänka ”en våg har uppstått i brahmans stora ocean. Denna våg rör sig nu framåt. Det finns ingen skillnad mellan vågen och oceanen.” När man går skall man tänka ”jag är en våg i brahmans ocean – jag är en våg i lycksalighetens ocean.” Man skall alltid, även då man talar med någon, erinra sig denna tanke gång på gång. När man sitter ned skall man tänka ”jag är en pärla trädd på det fullkomliga medvetandets tråd. Jag är en pärla trädd på visdomens tråd, och ingen kan ta bort denna pärla. Tråden består av det fullkomliga medvetandet och kan inte skäras av.” När man ligger ned skall man tänka ”jag är nu nedsänkt i lycksalighetens ocean.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar